fredag 29 november 2013

Petter och hans 4 getter

På avd. 2 har vi under hösten arbetat med vårt projekt kring Petter och hans 4 getter. Vi märkte att barngruppen hade ett stort intresse för våra sagolådor. Vi ville hitta en saga som barnen fångas av och där vi kan jobba med bl.a möten, dramatiseringar, språket och matematiken. Under hösten har vi i smågrupper skapat alla figurer till sagan. Det är först nu som allt är klart. Under tiden har vi läst boken och barnen har jobbat med laminerade figurer från boken som alltid finns tillgängliga, både i leken och i smågrupper. Några barn har använt overheaden.

Sagan är tacksam att arbeta med då rim, upprepningar och matematiska begrepp är återkommande och skapar spännande diskussioner.

Under skapandeprocessen har vi haft med boken för att titta i och barnen har varit noga med att figurerna
skulle bli som i boken.

Under våren tänker vi jobba vidare med Petter och hans 4 getter så länge barnens intresse finns kvar. Vår förhoppning är att projektet växer och blir ännu mer levande i verksamheten. Vi pedagoger har som utmaning att använda oss av iPad under projektets gång. Spännande!

Vi hade förberett "skelett" till de olika figurerna i boken som barnen har klätt med papir mache.

Getter













 Petter

Murre svart och  Sixten




Stugan



Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer som bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod för förskolans strävan att främja utveckling och lärande. Detta inbegriper också att forma, konstruera och nyttja material och teknik. Multimedia och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande processer som i tillämpning.
                                                         
                                                                                        Lpfö 98, reviderad 2010











tisdag 26 november 2013

Vi undersöker volym

På torget var det volym som skulle undersökas. Barnen fick i uppgift att räkna hur många dl. det får plats i ett litermått, mjölkpaket och cylinderformat litermått. Vattnet är svagt blåfärgat för att det ska bli tydligare för barnen att se graderingarna på måtten. En del barn tycker det är roligt att ösa och hälla och bryr sig inte så mycket om att räkna måtten eller att det är fyllda. Några barn är mer noga och har fulla mått och de märker att det får plats 10 dl. i måtten.Vi pratar om att 10 dl. är lika med 1 l. Vi tittar på de olika graderingarna på måtten och barnen kollar om det ryms lika mycket i alla litermått. Barnen tror att det får plats mindre vatten i det låga cylindermåttet. De häller från litermått till mjölkpaket till cylindermått och blir förvånade över att det ryms lika mycket i cylindermåttet som är så "platt".










onsdag 13 november 2013

Luft

Under hösten har vi experimenterat med luft på Torget. Barnen har gjort bilar i olika material. Några barn nöjde sig med att göra sin bil och vissa blåste på den för att få den att rulla. De flesta valde att blåsa upp ballonger och fästa på sina bilar. Bilarna fungerade på olika sätt, några stod stilla, en del snurrade runt och några åkte framåt. De tittade på varandras bilar och hur de tog sig framåt. Några av barnen ändrade om sina bilar och ballongfästena för att de skulle fungera bättre.





Vi har också pratat och gjort andra experiment med luft. Barnen undersökte en tom burk genom att titta, känna och lukta. Barnen har fått fylla sina lungor med luft som de fyllt ballonger med. Då gick det lätt att känna luften, både att den var i ballongen och också när vi släppte ut luften. Barnen fick blåsa med sugrör i en färgad såplösning. De märkte att ju mer luft de blåser desto mer bubblor blir det.




Barnens egna reflektioner kring luft är bland annat; 
"I ballongen hade vi luft och den åkte ut". "Vi har luft i lungorna". "När jag håller för näsan kan jag andas med munnen, jag har luft i näsan". "Vi blåste i ballonger och det sprutade på håret". 
"Det var luft i burken". 
 I reflektionerna kan vi se att barnen utgår ifrån experimenten med ballongerna och sugrören.


Vid andra tillfällen har de testat båtar med ballongen som kraft. Vi har erbjudit olika material som barnen har fäst ballonger på. Vi har testat båtarna både vid vattenborden och i poolen. Båtarna fungerade bäst i poolen när de fick större yta att åka på. Många båtar snurrade bara runt, det blev karusellbåtar! Barnen letade upp olika material och föremål som de satte ballonger på. Det var ett runt plåtfat som åkte bäst!










Att blåsa upp ballonger kräver en viss teknik, att blåsa och klämma åt med fingrarna, ta nytt andetag, släppa fingrarna lite och fylla med luft igen. Några av barnen har lärt sig blåsa upp ballonger under arbetets gång och de är helnöjda över detta. 

Lpfö 98, rev 2010
Förskolan ska sträva efter att varje barn 
  • utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap.
  • utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.