På torget undersöker vi vad som är surt och basiskt. Vid tidigare laborationer så har ett barn haft önskemål om att arbeta med "fissaft som ändrar färg, det har storebror gjort i skolan". Vi tyckte att det lät som en spännande idé och fördjupade oss i ämnet.
Barnen fick lite rödkålssaft i ett plastglas. Sedan fick de välja vad de ville prova att hälla i. När de provade diskmedel och bikarbonat ändrades färgen på rödkålssaften från lilla till grönblå men när de provade vinäger, citron eller citronsyra ändras färgen till röd. Barnen provade att blanda både sura och basiska ingredienser i samma mugg och upptäckte ganska snart att det blev en häftig effekt av citronsyra och bikarbonat tillsammans. Det började bubbla och svämma över. De ingredienserna blev mest populära !
Bordet som vi laborerade på var klätt i papper, det stod också framdukat vattenfärger och penslar så att barnen kunde måla det de hade upplevt.
Det märktes tydligt att barnen använde sig av tidigare erfarenheter för att försöka förstå det som skett. Ett barn sa -” Jag blandade samma färger som jag hällt i men det blev ändå inte rosa”. Hon hade blandat de färger som ingredienserna hade, men upptäckte här att det var andra faktorer som spelade roll för vilken färg det skulle bli på slutresultatet.
Vi upplevde en härlig glädje och upptäckarlust på torget! Många barn valde att vara på torget och var sugna på att laborera. Vi kände att detta måste vi jobba vidare med! Vi såg att barnen visade stor nyfikenhet för laborationerna men vi insåg också att det inte blev tydligt för barnen vilka ämnen som var sura eller basiska. Vid nästa tillfälle prövar vi att bara använda basiska ämnen som är kända för barnen, som tandkräm och diskmedel. På det sättet synliggör vi vilken färg som basiska ämnen har i reaktion med rödkålssaften och uppmärksammar skillnader i nyanser beroende på hur basiskt ämnet är.
Lpfö -98 rev. 2010
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap.... samt enkla kemiska processer och fysiologiska fenomen."