På avdelning tre har nedräkningen mot jul börjat med en adventskalender som barnen tillverkat av kuvert. Varje morgon får barnen öppna ett kuvert med en QR kod i som de hjälps åt att scanna in med lärplattan. Barnen på avdelning tre har visat stort intresse för experiment och frågar ofta efter det, därför blev temat på årets julkalender naturvetenskapliga experiment.
När koden är scannad dyker det upp en film med Olga och Siw på smartboarden, Olga och Siw försöker utföra experiment men de lyckas inte riktigt utan behöver barnens hjälp.
Den här dagen fick vi pröva att göra en dykarklocka med en pappersboll i ett glas som vi skulle stoppa ner i en plastbalja fylld med vatten. Barnen hade olika tankar om vad som skulle hända med pappret, de flesta trodde att pappret skulle falla ner i vattnet och någon trodde att glaset skulle flyga upp.
Vi testade och upptäckte att pappret fortfarande var torrt när vi tog upp det ur vattnet, vattnet kunde inte nå pappret för luften som var i vägen...
Barnen försökte få pappret blött genom att knacka försiktigt på glaset och hålla det länge under vattnet, men pappret föll fortfarande inte ner. Men upptäckte barnen, om man lutar lite på glaset när man trycker ner det i vattnet åker luften ut i bubblor och vattnet sipprar upp och blöter ner pappret.
Garn håller sig också torrt i glaset om man inte släpper ut luften.
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap".
Lpfö-98 rev. 2010