torsdag 25 februari 2016

Vi forskar vidare om djur

Vi på avdelning två har fortsatt med vårt projekt med djur i hela världen. Innan jul fördjupade vi oss och lärde oss mer spännande saker om Schimpansen, lejonet och tigern.



Tillsammans med barnen har vi valt ut tre nya djur som vi ska fördjupa oss i. Barnen diskuterade om vilka djur som är farliga. Ett barn visste att flodhästen var ett av de farligaste djuren i Afrika. Fladdermusen hade mest ett läskigt utseende och den suger blod. Giraffen för att den var så lång och någon av barnen hade hört att den hade en BLÅ tunga! Vi tog fram vår karta där vi tidigare hade markerat var djuren bodde och satte ut våra nya djur på kartan.



 På en av våra samlingar har vi med hjälp av lärplattan tagit fram fakta om de olika djuren. Giraffen har tydligen ett hjärta som väger ca. 10 kg. För att visa barnen skillnaden mellan vad ett människohjärta och ett giraffhjärta väger så vägde vi en pestoburk som uppskattar ett människohjärtas vikt (300g). Lingonsyltsburken fick visa vad giraffhjärtat vägde.(10kg)
Den var tung!


Med hjälp av vår en meters linjal mätte vi upp hur lång giraffen kan bli, och kom fram till att väggen inte räckte till. Giraffen kunde bli längre än så!


Våra fina fladdermöss pryder nu vår trollhasselkvist i tamburen!

torsdag 11 februari 2016

Upptäckardag på Växthuset

På Växthusets" Naturvetenskap- och teknikdag" flödade vi mellan alla avdelningar och fick pröva på många olika experiment och aktiviteter. En härlig förmiddag med utforskande, nyfikenhet, samspel, "aha-upplevelser" och glädje!



                                         Hur kan man få äggen att förflytta sig med hjälp av ett sugrör?





Vi prövade Face Time mellan avdelningarna.





Kan man känna utan att titta vad som finns i påsarna?
Påsarna var fyllda med överraskningar som exempelvis havregrynsgröt med en legobit i, isvatten med en sten i, pärlor med en bil i m.m.





Vi prövade att göra "bomber" av bakpulver och vatten.




Hur känns kokta makaroner?




Magisk lera som var både fast och flytande!




Vi upplevde en kemisk reaktion med mjölk, karamellfärg och diskmedel. 



måndag 1 februari 2016

Bockarna Bruse

Öhman (2003) beskriver hur dramaleken är viktig för barnens framtida fantasilek. Dramaleken leds oftast av en pedagog och den har en tydlig början , handling och ett slut. Pedagogen lotsar barnet att börja låtsas, att fördjupa sin gestaltning och sitt uttryck. Dramaleken är lite som rollekens första fas. Att få leka rollekar, både sociala fantasilekar och dramalekar, är oerhört viktigt för alla barn. I den finns möjligheter för barnet att utforska sitt rollregister, att få pröva ut och öva omsorg och inlevelse.