onsdag 22 februari 2017

Husprojektet fortsätter...


Efter snickarens besök köpte vi in fler holkar. Tillsammans fick barnen göra en ritning på varje holks färgsättning. Fågelholkarna ska pryda vår skog och vi hoppas på snabb inflyttning med nöjda hyresgäster!


Barnen diskuterade och samtalade med varandra för att komma överens om hur fåglarnas "hus"skulle se ut.

"Förskolan ska stäva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande"
                                                                                                    Lpfö 98 rev 2016

torsdag 16 februari 2017

Stipendieutdelning i Barn och utbildningsnämnden

Jenny Ståhl Granlund, Lousie Svahn och Malin Ferm (ej närvarande på bilden) alla förskollärare på Förskolan Växthuset fick tillsammans med Ulrika Svensson på Ekbackens förskola mottaga Värnamo kommuns VFU-stipendium 2016 för sina examensarbeten.


Ulrika och Jenny
"Empati i förskolan
- Hur förskollärare främjar barns empatiska utveckling"

Juryns motivering: 
Författarna har undersökt hur förskollärare beskriver arbetet med att främja barns empatiska utveckling som det står beskrivet i förskolan läroplan - vilka tillvägagångssätt som används som främjande. Resultatet visar att en stor del av det främjande arbetet sker genom lek och samspel. Ett viktigt redskap i arbetet blir då att vara en närvarande empatisk förebild som förskollärare i leken, som använder språket för att sätta ord på känslor och handling.

Lousie och Malin
"Realisera barns inflytande i förskolan 
- möjligheter och svårigheter"

Juryns motivering:
Författarna har i sin studie lyft fram möjligheter och svårigheter med att realisera barns inflytande. Resultatet visar bland annat att förskollärare ser möjligheter med barns intressen och erfarenheter, vilket således kan användas som utgångspunkt i olika projekt och teman. Aktuell undersökning då Barnkonventionen kan komma att bli lag och i den handlar inflytande om att realisera utifrån barns perspektiv.

På Förskolan Växthuset är vi mycket stolta över våra medarbetares gedigna examensarbeten som vi alla pedagoger nu fördjupar oss i tillsammans.

GRATTIS!

måndag 13 februari 2017

Liten - mellan - stor

"Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld"


Sagan om Guldlock och de tre björnarna har lett oss in på begreppen liten - mellan - stor. Vem sitter på den stora stolen? Vem sover i den lilla sängen? Vem äter ur den mellanstora skålen?

För att göra det mer konkret för barnen har vi på olika sätt lekt och skapat med begreppen. 
Förutom att fortsätta dramatisera sagan på olika sätt har vi skapat på papperscirklar i olika storlekar och färger där barnen fick välja mellan liten cirkel - mellanstor cirkel - stor cirkel. 



Det har även inletts ett arbete med att skapa egna fantasifulla "björnmasker". 



Vår musik och dramapedagog på Växthuset, har lekfullt presenterat begreppen med skor/stövlar i olika storlekar. Utmaningen blev att tillsammans hitta:
 ett par små - ett par mellanstora - ett par stora skor/stövlar. 
Och vad är ett par skor?...




För att ytterligare visa barnen konkret hur de tre olika begreppen kan se ut har vi tagit hjälp av stolar i olika storlekar som finns i barnens närmiljö. Stolarna har vid några tillfällen varit med på samlingarna där barnen har fått olika uppmaningar om vilken stol de ska leta rätt på. 


Sagan om Guldlock har inspirerat oss att forska vidare om björnen. Hur ser björnar ut? Vad äter dem? Var lever björnar? Genom att titta på bilder och filmer om björnar fortsätter forskandet om björnar.  

  

onsdag 1 februari 2017

Hur bygger man ett hus?

Många frågor om "hur byggs hus"har kommit från barnen. Vi bjöd in en snickare till Växthuset för att tillsammans ta reda på detta. Några frågor var: Vad använder man för verktyg? Hur bygger man en trappa? Hur sätter man in fönster?
Snickaren berättar om betong och några av barnen säger att de har sett en "batongbil".
Snickaren visar oss olika verktyg, vattenpass, kofot, tigersåg, fogsvans, stämjärn, hammare, vinkeljärn mm. Ett barn säger:" Vinkeljärnet sätter man emot och gör ett streck med en arbetspenna, sen sågar man och då blir det rakt"
Vi avslutar vårt besök med att bygga en fågelholk.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun!
Dagen efter fick barnen uppgiften att bygga hus. Vi byggde med magneter, filtar och materialet i vårt byggrum. För att klara utmaningen var det viktigt att arbeta tillsammans och komma överens om hur bygget skulle se ut. Därefter fick barnen presentera sina byggen för varandra. 
Magnetbygget blev hotell Gojji. Denna gruppen diskuterade hur viktig en stabil grund är. "Det har snickaren lärt oss". 
Barnen som byggde huskojan gjorde en ritning. Under byggets gång fick de ändra sin ritning flera gånger, då de upptäckte att det var svårt att bygga som de hade ritat.
Barnen i byggrummet valde att bygga ett upp och ner vänt hus. "Vi kan ju inte ha toan upp och ner för då spolas den ut". "För att huset ska bli upp och ner måste man titta upp och ner".