måndag 20 mars 2017

It-dag på Växthuset

När vi hade vår IT-dag på Växthuset öppnade vi alla dörrar och barnen flödade fritt mellan avdelningarna och på Torget. På varje avdelning fanns flera olika saker att utforska med våra digitala verktyg.
Barnen programmerade med blueboten.


Väckte sina teckningar till liv i appen "Quiver".

Dansade till "Just dance kids".

Provade olika filter i "Webcam Toy".

I djungelkuben undersökte barnen djurens läten i appen "madPad".

Barnen fick också uppleva savannen med lejon, flodhästar, zebror och andra djur i appen "Greenscreen dy doink"

fredag 17 mars 2017

Vad händer när vi tar in snö?

För att vidareutveckla vårt projektarbete med begreppen ur "Guldlock och de tre björnarna" valde vi att låta barnen uppleva KALLT och VARMT med fokus på kallt. Detta efter att Guldlock i sagan smakar på den varma och den kalla gröten hos björnarna, något som barnen har uppmärksammat.

När det fortfarande låg snö på marken så passade vi på att ta in snö i vårt vattenbord. Vår tanke var att låta barnen få känna och uppleva KALLT och därmed få upptäcka vad som händer med snön när vi har den i våra VARMA händer...


  • Vilka reflektioner har barnen?
  • Vad gör barnen med snön?
  • Vad händer om vi tillför varmt vatten i snön?



Pedagog: Vad händer när man tar in snö?

”Den smälter”
Pedagog: Vad händer när snön smälter?

”Det blir is, jag tror det”
”Man kan halka på isen, den är som den här färgen.”

”Jag tror det blir vatten”




Pedagog: Pröva och se vad som händer!

”Kallt, då fryser man”

”Smälter”

Pedagog: Vad blir det i händerna?

”Vatten”
Pedagog: Blir vattnet rent när det smälter?

”Det blir smutsigt”

”Mina händer blir röda”

”Snön är så kall”






Ett av barnen kramar snön i händerna och vi uppmärksammar då barnen på att snön ändrar färg. Barnen kommer på att det är på grund av att snön smälter. De tycker även att det blir isklumpar.

Vi gör en snöboll och förklarar att snön är likadan ute (just nu), vad kallas den då?

”Kramsnö”
Pedagog: Vad kan man göra när det är kramsnö?

”Snögubbar”



Sedan provar vi att göra spår i snön som följd av vad vi upptäckte på vår senaste promenad. Tillsammans med barnen provar vi att göra spår med händer, fingrar, tummar och fötter!

”Kallt, kallt”

”En dinosaurie”



”Smältet, man kan leka med det”
Pedagog: Vad är smältet?

”Snö”
Pedagog: Vad blir det av smältet?

”Vatten”



"Förskolan ska sträva efter att varje barn:
  • tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld, 
  • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen ... samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen."

/Utdrag ur Lpfö98


onsdag 15 mars 2017

Samarbete i husprojektet

Barnen har på avdelning 3 fått i uppdrag att två och två rita ett hus. Tillsammans fick de först göra en ritning. Under denna process uppstod fantastiska samtal om hur huset skulle se ut. Barnen uppmuntrade varandras idéer.
"Vi är bra på att göra likadant. Det är nog bara för att vi har en ritning."

 "Vi gör grunden först." "Vi gjorde grunden sist."
 "Vi gör tre våningar." "Om det ska bli en lägenhet måste det vara högt." "Vi måste ha en färg på huset, ska huset vara rött?"
 "Ni gör ett jättefint hus."
 "Vi ska göra två våningar, för vi måste få plats med dörren." " Vi måste ha larm på vårat hus, brandlarm, polislarm och reflexlarm."
När husen var färdiga fick barnen själva hänga upp dom på väggen. Sedan fick dom presentera sina målningar för kompisarna. I presentationen fortsatte samarbetet mellan barnen när de turades om att berätta hur de hade ritat husen. Det var stolta "föredragshållare."

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andra perspektiv."
                                                     Lpfö 98, rev.2017

onsdag 1 mars 2017

Vilda djur

I avdelning 1:s förra inlägg trodde vi att vatten skulle bli vårt nästa projekt, men barnens intresse tog en annan riktning. Vi märkte att barnen pratade om och lekte olika vilda djur och i synnerhet tigrar. På så sätt växte projektet "Vilda djur" fram.


 Barnen har tillsammans ritat tigrar på olika sätt och de hade många tankar om tigern: "Tigern har vassa tänder och kan äta upp alla sköldpaddor". Barnen funderade också kring var tigrarna sover, ett barn menade att: "Tigern sover i nordpolen" Nej menar ett annat "Den bor i djungeln!"


Kuben har fått en ny skepnad och har blivit en djungel. I kuben finns också en högtalare som spelar djungelljud. Ljuden har gett upphov till många samtal och funderingar kring vilka djur det är som låter.

Var bor och hur låter en flodhäst, giraff eller schimpans? För att ta reda på barnens funderingar har vi använt oss av appen "Madpad" där vi hade spelat in flera olika djurs läten.

På samlingarna har vi gått på tigerjakt, men vi har också varit tigrar. Hur ser vi ut med tigerränder?
 

I vårt projekt har vi även använt oss av apparna "Puppetpals" och"Greenscreen by do ink" för att gestalta djungeln som miljö. Genom apparna får barnens upplevelser ytterligare en dimension genom att de kan få känslan av att befinna sig i djungeln.
 

Barnen har genom projektet utvecklat sin berättarlust genom sina sagor och filmer. Vi hör hur de använder nya ord i leken och vi ser hur leken berikas genom projektet.