onsdag 11 oktober 2017

Vi synliggör projektet i miljön

Vi planetskötare har kommit fram till att man kan göra nya saker av skräp. Till exempel kan man göra hus av mjölkkartonger. Vi började med att måla kartongerna.


Sedan var det dags att skära ut fönster och dörrar...
...för att sedan montera ihop alla husen.
Tänk att vi planetskötare kan göra en hel stad av skräp!
Barnen uttrycker tankar om att man också skulle kunna göra bussar, bilar, motorcyklar, gräsklippare, flygplan och lastbilar, det måste vi pröva!




onsdag 4 oktober 2017

”Projekt Planetskötare”

På ett morgonmöte pratade vi om att vi skulle gå på promenad. Vi bestämde oss för att ta med oss en påse som vi kan plocka skräp i. Ett barn utbrister ”Vi är Planetskötare, det måste alla vara. Det har jag sett på sommarlov”. Vi blev nyfikna och frågade vad en planetskötare gör för något. Barnen hade flera tankar: ”Man letar efter skräp. Man slänger skräp i soptunnan”. Vi frågade barnen om man slänger allt i soptunnan? ”Nej man sorterar. Sedan kommer sopbilen”.



Vi tog på oss våra planetskötarögon och traskade iväg. Oj vad mycket skräp vi hittade! Men vad skulle vi göra av allt skräp? Veckan därpå promenerade vi till återvinningsstationen  med det vi hittat på promenaden och lite annat skräp. Det var lite klurigt att veta vad det var för typ av skräp, plast, glas , papper eller metall men till slut löste vi det tillsammans.



Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö-och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhåll ningssätt och en positiv framtidstro ska prägla förskolans verksamhet. Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö ”.
                                                                                                      Lpfö-98 rev.10


Besök på Vandalorum


I flera veckor har vårt projekt om ljus och skuggor fångat barnen. Därför blev vi extra glada när Vandalorum (Värnamos museum) hade en utställning om just detta. Vi beslöt att boka in oss för ett besök. 



I entrén möttes vi av Ida. Hon hälsade oss välkommen och berättade att vi skulle få följa med på en spännande ljusvandring.



När ljuset flyttar sig flyttar också skuggan. Beroende på hur ljuset faller blir skuggan lång eller kort. 



Ida frågade oss vilken färg skuggan har? 


De flesta av oss trodde svart eller grå, men här blev den grön, gul eller röd.




Ljus och ljud




Konstverket "Horizont", en väv av plasttrådar som ljussatts. 


"Ljuset blir alldeles rosa"



Tack Vandalorum för en spännande och intressant utställning. Nu åker vi tillbaka till Växthuset och reflekterar och experimenterar över det vi varit med om.

"Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå från barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet." 
                                                                                    Lpfö 98, rev.2016