onsdag 1 februari 2017

Hur bygger man ett hus?

Många frågor om "hur byggs hus"har kommit från barnen. Vi bjöd in en snickare till Växthuset för att tillsammans ta reda på detta. Några frågor var: Vad använder man för verktyg? Hur bygger man en trappa? Hur sätter man in fönster?
Snickaren berättar om betong och några av barnen säger att de har sett en "batongbil".
Snickaren visar oss olika verktyg, vattenpass, kofot, tigersåg, fogsvans, stämjärn, hammare, vinkeljärn mm. Ett barn säger:" Vinkeljärnet sätter man emot och gör ett streck med en arbetspenna, sen sågar man och då blir det rakt"
Vi avslutar vårt besök med att bygga en fågelholk.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun!
Dagen efter fick barnen uppgiften att bygga hus. Vi byggde med magneter, filtar och materialet i vårt byggrum. För att klara utmaningen var det viktigt att arbeta tillsammans och komma överens om hur bygget skulle se ut. Därefter fick barnen presentera sina byggen för varandra. 
Magnetbygget blev hotell Gojji. Denna gruppen diskuterade hur viktig en stabil grund är. "Det har snickaren lärt oss". 
Barnen som byggde huskojan gjorde en ritning. Under byggets gång fick de ändra sin ritning flera gånger, då de upptäckte att det var svårt att bygga som de hade ritat.
Barnen i byggrummet valde att bygga ett upp och ner vänt hus. "Vi kan ju inte ha toan upp och ner för då spolas den ut". "För att huset ska bli upp och ner måste man titta upp och ner".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar