måndag 13 februari 2017

Liten - mellan - stor

"Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld"


Sagan om Guldlock och de tre björnarna har lett oss in på begreppen liten - mellan - stor. Vem sitter på den stora stolen? Vem sover i den lilla sängen? Vem äter ur den mellanstora skålen?

För att göra det mer konkret för barnen har vi på olika sätt lekt och skapat med begreppen. 
Förutom att fortsätta dramatisera sagan på olika sätt har vi skapat på papperscirklar i olika storlekar och färger där barnen fick välja mellan liten cirkel - mellanstor cirkel - stor cirkel. 



Det har även inletts ett arbete med att skapa egna fantasifulla "björnmasker". 



Vår musik och dramapedagog på Växthuset, har lekfullt presenterat begreppen med skor/stövlar i olika storlekar. Utmaningen blev att tillsammans hitta:
 ett par små - ett par mellanstora - ett par stora skor/stövlar. 
Och vad är ett par skor?...




För att ytterligare visa barnen konkret hur de tre olika begreppen kan se ut har vi tagit hjälp av stolar i olika storlekar som finns i barnens närmiljö. Stolarna har vid några tillfällen varit med på samlingarna där barnen har fått olika uppmaningar om vilken stol de ska leta rätt på. 


Sagan om Guldlock har inspirerat oss att forska vidare om björnen. Hur ser björnar ut? Vad äter dem? Var lever björnar? Genom att titta på bilder och filmer om björnar fortsätter forskandet om björnar.  

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar